Volt korábban egy kísérletem arra, hogy összeszedjem, hogy szerintem mi az acid jazz, de addig jutottam el, hogy halomba dobáltam néhány videót, amik az irányzat születéséhez köthetők. Na, most jön a tuti. Ebben a videóban azok mesélnek minderről, akik a bölcsőt építették a poros londoni klubokban.

   Hogy hogyan kerül a telefonfülke a címbe, azt majd elmondja Gilles Peterson (itt a BBC Radio-s műsora) a film végén. Jöjjenek az ismerős arcok. Kellemes nézelődést!

 

 

   Majd, ha ezzel végeztünk, futás a Jazznapokra!

Címkék: jazz london acid peterson

Ebből megint lesz valami

 2011.07.02. 17:00

Ez egy jó nagyra sikerült lélegzetvétel volt...

   Régen volt már az a 'utsó' koncert. Hihetetlenül jól esett/esik nekünk, hogy a koncert után is és azóta is a folytatásról győzködtetek, bíztattatok minket és érdeklődtetek, hogy akkor most mizu. Nem mondom, hogy az a legfelemelőbb szakasz egy zenekar életében, amikor variálódnak a tagok, mert az szimplán nem igaz. Az viszont biztos, hogy érdekes volt ez az időszak, voltak/lesznek mindenféle próbálkozások más emberekkel, más stílusban, stb. Most azonban ez az egész még korai.

    A nagy örömírünk magunknak az, hogy: ISMÉT KONCERTEZHETÜNK. Ha ez nektek is jó hír, akkor maradjatok hallótávon belül mert hamarosan több információt is megosztunk veletek. Addig is:

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

    Nem felejtettem el, hogy hogyan kell képet feltölteni. Ebben a kódban benne van a meglebegtetett koncertre vonatkozó információ. Kellemes kódfejtést!

 

   -------------  UPDATE:  -------------

     Egy kis segítség, mert végülis nekünk is érdekünk, hogy értsétek az üzenetet.

1) mentsétek el a fenti képet

2) nyissátok meg ezt a linket (nyugi, teljesen biztonságos, nincs sunyizás a dologban)

3) töltsétek fel a képet a kódfejtőbe (Browse, majd Submit) ... és lám.

4) részletek az üzenetben

 

További kellemes fejtegetést!

 

 

Címkék: koncert debrecen zenekar funky kod

Másnap

 2010.12.05. 18:17

   Jól sikerült koncert volt a tegnapi. Mi legalábbis jól éreztük magunkat. (Magunkhoz képest) eléggé oldott este lett.

  Nagy köszönet jár a kitartó közönségnek. Többnyire zenével aktívan foglalkozó emberekről van szó. Ha valaki, ti tudjátok, mennyire jól tud esni az ilyen. Lehetne mesélni rétegzenéről, meg az élőzene népszerűségéről és hasonlókról, de most nem ennek van itt az ideje. Jó volt!

    Ez a kedves bejegyzés pedig külön meglepetés volt mára. 

Mi lesz a zenekarral? Egyelőre nem tudjuk, de dolgozunk rajta. Amint eredmény van, itt hallani fogtok rólunk. Mehet a blog az RSS-olvasóba. 

   Legyetek barátaink a Facebook-on, ha van kedvetek! 

Vasárnap estére pedig: acid jazz és rumos tea ;)

 Ez jó sokáig tartott...

   Az előző bejegyzés és koncert emléke valahova augusztusba visznek vissza. Kalandos időszak volt az elmúlt pár hónap. Kipofoztunk egy próbatermet, aztán mégis kiköltöztünk, terveztünk is koncertet meg nem is. Egyszóval próbálkoztunk. Sokmindennel. Igyekeztünk nem túlságosan nagydobra verni addig, amíg meg nem győződünk arról, hogy működik, amit elterveztünk. Hát ... ezért nem hallottatok rólunk. Többnyire mi állítottuk le ezeket a szálakat. 

   Akkor mi ez a koncert? Terveink szerint ez lesz az utolsó olyan koncert, ahol a jelenlegi felállást meghallgathatjátok:

Tóth Ilona Csilla (ének)

Vesza Mónika (ének)

Brázda Péter (gitár)

Kiss Konrád (dob)

Kovács István (billentyű)

Tóth Tivadar (basszusgitár)

Varga Zsolt (basszusgitár)

   Csak semmi búcsúkoncert-hangulat! Az nem igazán a mi világunk. Egy kellemes hangulatú koncerttel akarjuk lezárni ezt a szakaszt. Ebben számítunk rátok és várunk mindenkit, aki volt már koncertünkön és jól érezte magát, illetve azokat is, akik eddig elszalasztottak minket ... az utolsó lehetőség arra, hogy kipróbáljátok. 

DECEMBER 4 (szombat)

20 óra

Perényi1

A koncert után is folytatódik az elő-Mikulás buli, a jól ismert "KGST disco" stílusban.

  Facebook event itt.

 
 

 

 UPDATE:

A VIHAR MIATT ELMARADT KONCERT ÚJ IDŐPONTJA:

AUGUSZTUS 17. (KEDD) 20 ÓRA  

Hosszú szünet után ismét találkozhatunk!

   Augusztus 6-án este a Belvárosi Sörkertben fogunk zenélni, csatlakozva ahhoz a több, mint tíz zenekarhoz, akik hétről-hétre a legkülönbözőbb stílusokat képviselve visznek színt és zenét a nyárestékbe. Aki még nem járt ezeken a koncerteken, annak egy kis segítség az odataláláshoz: a kert a Kölcsey Ferenc Ref. Tanítóképzővel és a Plaza-val szemben van (a régi "ideiglenes piac" helyén, a zöld nyílnál).  


Nagyobb térképre váltás

   Pár szó még a szünetről. Ezen a koncerten fog debütálni új basszusgitárosunk, Tóth Tivadar, aki -Varga Zsoltot váltva- néhány hete csatlakozott hozzánk. Biztosan sokan ismeritek őt, én azért arra kértem, hogy pár szóval írja körül magát, már ami a zenei énjét illeti. Mestereket és példaképeket sorakoztatva erre jutott: Szabó Zsolt, Kolta Gergő, Billy Sheehan, Mark King, Marcus Miller, Stuart Zender, Steve Vai, Lee Ritenour, John Mayer, Dave Brubeck, etc. Most tehát gőzerővel folynak a próbák a Funky Donots legújabb tagjával. 

   Van azonban egy új "külső tagunk" is. Lavotta Árpád. Azért külső, mert vele még nem kezdtük el a közös munkát, viszont egyre határozottabban körvonalazódik a dolog és remélhetőleg hamarosan a technikai feltételek is adottak lesznek. A terv szerint ő hozza majd az elektronikus hangzást a csapatba. Hanyagul DJ-ként hivatkozunk rá, de korántsem lemezlovaglás lesz a feladata. Viszont maradjon ez a szál elvarratlan egyelőre. Amint lesz megosztanivalónk, jelentkezünk vele. Én mindenesetre izgatottan várom már, hogy kipróbálhassuk magunkat.

  Még egy apróság a végére annak, aki még nem futott bele. Lassan egyéves lesz ez a blog, így érdemesnek éreztem kicsit átgondolni a futtatását. Visszanézve úgy láttam, hogy valamiért a viszonylag nagyobb lélegzetű bejegyzések voltak gyakoribbak. Ezen nem is szeretnék változtatni. Azonban ezzel párhuzamosan útjára indítottam egy Tumblr oldalt. Ez valahol a blog és a twitter között van. A lustablog. Itt jelentős azoknak a bejegy

zéseknek az aránya, amik egy más által hivatkozott video, szöveg, kép továbbküldésből állnak (repost). Egészen érdekesnek tartom ezt az alkalmazást. Hihetetlen dinamikával növekszik a felhasználók köre. Többnyire puhatolózásnak tűnnek ezek az oldalak, nincs még például annyira kiforrott üzleti felhasználása sem, mint mondjuk a Twitternek, vagy a Facebooknak. Egy szó, mint száz; látogassatok el néha tumblr oldalamra (RSS), ha egy-egy, általam érdekesnek tartott videóra, linkre, zenei hírre vagytok kiváncsiak, vagy böngésszétek a többi tumblr-oldalt

A koncert INGYENES. Várunk mindenkit!

 

Címkék: ajánló koncert twitter tumblr

   Többütemes szünet került most a blogba, de a kiállás okáról majd egy kicsit később. 

   Most arról a koncertről, amit éppen a legutóbbi bejegyzésben harangoztam be. Szóval az Incognito ismét Budapesten járt. Ezúttal semmi baki nem esett a számításaimba, sikerült elmennem. Most viszont fék, előbb az előzenekar.

   Bin-Jip. Harcsa Veronika és Kaltenecker Zsolt neve alapján teljes az elfogultság a csapat felé. Mellettük játszik Gyémánt Bálint és Andrew J. Nagyon friss, hol zakatolva pörgő, hol elmélázó, majd újra felrettenő, eklektikus műsort hoztak. A MySpace oldaluk alapján teljesen demokratikus működésű zenekarról van szó, szerintem azért elég egyértelműen érződik Kaltenecker Zsolt kezeinek nyoma. Rögtön hozzá is teszem, hogy legnagyobb örömömre. Harcsa Veronika produkcióit és hangját szerencsére egyre többen ismerjük. Képzeletben vegyítsük össze a kettőt, adjunk hozzá egy adag, elektronikus zenére jellemző kattogást, recsegést, effekteket és egy olyan gitárhangzást, ami tökéletesen passzol ehhez a hangzáshoz. 

 

   Mind-mind hálásak vagyunk DorgeGabor-nak a videókért!

   Hideg volt. "Nem kicsit." Sőt, azon izgultunk, hogy az eső ne essen. De amit azon kis színpadon műveltek, szerintem mindenkit lenyűgözött. 1 szó, mint 100: erre a produkcióra érdemes lesz figyelni és remélem, termékeny marad a csapat. Nem kérdés, hogy jó választás volt-e őket rakni az Incognito elé.

   Az eső szerencsére elmaradt, de az időjárás tökéletes szűrőként működött. Az volt ott, a ZP-ben, aki tudta, hogy mire jön, és semmi nem tántoríthatta el őt a vasárnapi koncertjétől. Kellemes közönség volt. (Különösen kellemes volt azt látni, hogy 16-18 éves párok is képviseltették magukat. De nem random lötyögésre érkeztek, tökéletesen ismerték a produkciót, a szövegeket, stb.) Több, kiváló minőségű felvétel is készült az eseméyről szerencsére. 

   Azóta megtaláltam azt a szót, ami szerintem legjobban leírja a koncertet: lehengerlő. Minden értelemben. Az első pergőcsapástól kezdve nem volt kérdés, átgázoltak a közönségen és olyan fokozatra kapcsoltak már a koncert legelején, hogy nem volt ember, aki kibírta ugrálás, lötyögés, vagy minimum egy nagyon széles, tartós vigyor nélkül. (Emiatt egyébként szerintem a műsor dinamikája kicsit meg lett lőve, mert szinte végig maxigázon voltak. De ki sopánkodna amiatt, hogy túl pörgős volt a buli..)

   Valahogy így kezdték:

 

    ... és ez ment végig. Kíméletlenül pontosan előadott, jól összerakott, nagyon pozitív kisugárzású koncert lett. (3 énekes, 3-as fúvósszekció, gitár, basszusgitár, billenytű, dob volt a már jól bevált felállás) A számok alatt szinte elbújt a színpad hátsó részén, a dobok mellett a zenekar és egyben az acid-jazz irányzat (egyik) alapítója, Bluey. Saját elmondása szerint az elmúlt kb 30 (!!) év alatt közel 1500 (!!) zenésszel dolgozott együtt. Az Incognito sűrűn változó taglistája teljesen tudatos. És szépen le is vetül a munka eredményeként születő sokszínű lemezeken. De hogy hogyan találja meg ezeket a zseniális zenészeket, az talány. 'Vérprofik'. Ő maga egy közvetlen, a zenét/zenéjét imádó, igazi 'jófej' figuraként viselkedett. A koncert előtt és után a zenekar többi tagjával együtt járkáltak a ZP-ben, beszélgettek, fotózkodtak a közönséggel. (Nem szívesen ugyan, de azóta már meg kellett mosnom azt a kezem is, amelyikkel kezet rázhattam vele :D ) Egy szösszenet a dalok közötti anekdotázásból (1000bocs, de a dal a bevezető után elkezdődik, viszont sajnos kegyetlenül vége szakad..):

 

 

    Erre szokás mondani, hogy "élmény volt".

    Az új lemez: Transatlantic RPM

   Aki ott volt velünk az azért, aki erről most lemaradt az azért, de nézegessétek a szörfdeszka.hu fotóit és videóit, aki pedig nem hiszi, hogy ennyire nagyhatalmas bulit rittyentettek a ZP-be 400 HUF-ellenében ezek a drága emberek, az olvassa el a B-oldal.hu beszámolóját is!

... one love!

 

   Ha van videótok még erről a koncertről, akkor fel vele egy vieómegosztóra és máris jöhet ide a link, kommentbe.

Címkék: jazz koncert beszámoló zöld acid pardon incognito bluey kaltenecker

Ezt tessenek meghallgatni:

 

 

 Mozgolódás van az Incognito háza táján. Jelölték őket az American Smooth Jazz Awards "legjobb nemzetközi együttes" kateóriájában. Itt lehet még szavazni rájuk is.

 A lényeg viszont két igazán jó hír: 1) Júniusban új albummal jelentkezik a zenekar, Transatlantic RPM címmel. 2) Ismét ellátogatnak hozzánk (!!!). Ezt a dátumot érdemes minden élőzenét kedvelőnek bevésnie a naptárba: július 25. - Zöld Pardon.

  A Jamiroquai, ahogy korábban említettem, a Balaton Sound-on fog garantáltan hatalmas bulit csapni. A teljes boldogsághoz így csak a The Brand New Heavies hiányzik, ők azonban ezúttal átugranak minket. 

  De ne keseregjünk, a video és az előzetes jelek alapján nagy formában van Bluey és csapata.

   Lee Ritenour, BB King, George Benson, John Scofield, Steve Lukather, Vince Gill, Slash, Pat Martino, Mike Stern egy lemezen. Ráadásul ez nem is a teljes lista. A 6 String Theory lemezzel méltó módon ünnepli a világ legnépszerűbb hangszerét, a gitárt, a 19-szeres Grammy-jelölt, és díjazott Lee Ritenour.

Fotó (és egy igen átfogó interjú): Xotic

  Idén 50 éve kezdődött az a karrier, ami egészen elképesztő ívet produkált. Pár adat, érzékeltetésként: több, mint 40 album, 35 listás dal, a Fourplay alapítójatagja, és rengeteg koprodukció részese. Néhány produkció, amiben részt vett és akikkel zenélt: Mamas and Papas, Pink Floyd, Dizzy Gillespie, Sonny Rollins, Simon & Garfunkel, Frank Sinatra. Ez a lista bővült most az első sorban említett nevekkel.

   És még egy névvel. Indult ugyanis egy pályázat is, amit a projekt egyik támogatója, a Yamaha írt ki, Ritenour együttműködésével. Gitárosok jelentkezését várták. 45 országból érkezett többszáz videó. Örömmel láttam, hogy magyar jelentkezők is voltak. Innen választottak ki egy győztest, aki egy négyéves Berklee-ösztöndíjat kapott. Ő Shon Boublil. 

  A lemez június 29-én fog megjelenni hivatalosan Twitter, Facebook, blog és minden egyéb kellékkel övezve. Étvágygerjesztésként:

 

Túlzás nélkül lehet mondani, hogy zseniális album született.

 Forrás: The Guitar Channel

Címkék: ajánló lemez scofield slash fusion stern benson lukather

Reklámzenék, zenés reklámok

 2010.05.24. 21:56

   Néha úgy érzem, hogy a TV-reklámok csak a két szélsőséget képesek érinteni. Vagy annyira ötletesek, hogy az ember csak csettint egyet a kanapén ülve, vagy annyira "omlószak", hogy a vakolatot lenne kedvem leszedni, amiért a távirányító túl messzire került a kezemtől és rámömlött a borzadáj.

   Viszont amit néha magától a filmtől függetlenül is érdemes figyelgetni, az a reklámok zenéje. A legegyszerűbb megoldásnak az tűnik, ha egy, már jól ismert dallamot tesznek a spot alá, így ébresztve fel az érdeklődést. Szerintem kétélű fegyver ez. Legalábbis ami a dalt illeti. A Canned Heat kicsit sok lett egy idő után (off: milyen hatalmas az intro ebben a dalban... ), az It's Your Life viszont talán még a reklám után lett ismertebb. Egy hangulatos Zagar dal éppen mostanában tűnt fel a reklámszünetekben. Ennél komolyabb dolognak érzem a reklámzene komponálását. Nemrégiben volt szerencsém olyasvalakivel beszélgetni, aki csinált ilyet. Igen komoly zenészekről van itt persze szó. Gondoljunk csak bele, 15 másodperc van a téma felvezetésére, kibontására, kb úgy, ahogy a mesebeli királyfinak kellett cselekednie; észre is lehessen venni, meg ne is.

   Hogy kedvet csináljak ahhoz, hogy nyitott füllel sasoljuk a TV-reklámokat (na, ez így önmagában nem hangzik jól) mutatok pár érdekesebb videót. 

  Az elsőnél csak az eredeti dalt mutatom. Azt hiszem be fog ugrani a reklám. Tökéletesen passzol itt a termék, a zene és a látvány.

 Majd egy jó koncepció a VW-től. John Mayer és Slash.

 ... Slash-nél ízlésesen toronyba pakolva állnak a feketeségek, ahogy egy rendes gitáros motyója is kinéz ..

   Egy kedves Beatles-dalra épülő (All Together), székhez kötöző filmecske:

 

 Az egyik személyes kedvencem pedig:

 Perfekt. Ja, a szerző: Presser Gábor

  Ha nem tudjátok kivárni a reklámok közötti műsor végét, nézzetek szét ebben az adatbázisban, akit pedig a reklámok anatómiája mélyebben érdekel, minendképpen pattanjon át az addict blogra! A téma magyar aranybányája pedig a reklámzenék blog.

  Ha van nektek is egy-egy kedveltebb reklámzenétek, osszátok meg bátran!

Címkék: blog video malév reklámzene jamiroquai

Koncert: május 15., Perényi1

 2010.05.08. 19:01

   Igazán hízelgő felkérésnek tehetünk eleget május 15.-én, amikor Jamie Winchester és csapata előtt játszhatunk Debrecenben, a Debreceni Est 14. születésnapi buliján a Perényi1-ben. A műsor szerint 20 órától kezdünk mi. Ezúttal szó sincs "smooth", vagy egyéb átalakított műsorról, az alkalomhoz íllően igyekszünk viselkedni. Hogy az elmúlt időszak fellépései ne mosódjanak teljesen össze, ezúttal annyival lesz megbolondítva az esemény, hogy nélkülözni fogjuk Pistinket a billentyűk mögül. A helyére Tóth Gábor (Toti) fog beugrani, akinek ezúton is köszönjük ezt!

..Én már hallottam ezt a felállást, érdemes lesz meghallgati..

 

 

   Az este főszereplői, azaz Jamie Winchester zenekara következik majd utánunk. Jamie melett Kottler Ákos (dob), Giret Gábor (basszusgitár) és Pásztor Sámuel (gitár) fognak játszani.

   Az estét a Wakatyaka zenekar fogja átvezetni éjszakai bulizásba. 

 

  Várunk mindenkit SZOMBATON a PERÉNYI1-ben.

Facebook Event

MySpace Event

Címkék: ajánló koncert debrecen est jamie perényi

   Egy "játékot" mutatok be ebben a gyors bejegyzésben: Wolfram Tones.

 

 

 

   A WolframAlpha-t talán már ismeritek. Ez az a "rendkívül okos böngésző", amelyik akár kérdésekre is képes válaszolni. A WolframTones pedig első ránézésre egy aranyos kis játék, amivel csaját csengőhangot lehet készíteni, letölteni. De kezdjük csak el feltérképezni a lehetőségéket, és nézzük meg a leírását.

 

  Maga az alkalmazás egy információ-elméleti modellen alapul. Akit igazán érdekel, itt elolvashatja Stephen Wolfram könyvét a tudományos hátteréről. Ha a mélységei nem érdekelnek, akkor is el lehet szórakozni vele, mivel a változtatható stílusoknak, hangszereléseknek, hangnemeknek, ritmuskészleteknek köszönhetően szinte bizonyos, hogy egyedi dallamokat kapunk. 

   Csak kreatívan!

Címkék: alkalmazás csengőhang wolfram

   Jön a mi hetünk Campus Cafe-ban. Ha az időjárás is engedi, akkor a teraszán. Szerintünk érdemes lesz elsétálni szerdán estefelé (április 28.) a Kassai úti kampuszra. 8-kor kezdünk (pontosan). További leírás a Facebook-on és a plakáton.

   

   Hangolódásként szerénytelenül két videót tudok ajánlani. Az első Stevie Wonder egyik koncertjéről. Ezúttal kihagyom a harmóniáiról szóló közhelyeket.

  

   A másik videó -ki nem találnátok- egy The Brand New Heavies koncerből van. Érdekessége, hogy ez abban a rövid időszakban készült, amikor Carleen Anderson volt az énekesük. Ez egy Young Discilpines dal eredetileg. Számomra az első 15 másodpercben el is dőlt, hogy "thumbs up" jár ezért a videóért. A dob+basszus mindent visz.

 

 

   Várunk tehát mindenkit kicsit átcsavart, átalakított műsorunkkal szerdán este a Zákány utcán.

 

Címkék: ajánló funk koncert debrecen campus terasz wonder

Koncert közeleg ismét. Sőt! Koncertek.

  De menjünk sorjában! Most a legközelebbiről pár szót. Egy kisebb kollektíva kezdett el szervezkedni hetekkel ezelőtt. A terv az volt, hogy csináljunk egy mini-sorozatot olyan koncertekkel, ahol ezalkalommal nem az agyonpörgésé, hanem a kellemes ellazulásé a főszerep (amit persze bármi követhet..). Az ötlethez megtaláltuk a talán legmegfelelőbb helyet Debrecenben. Egy viszonylag új kávézóról, a Campus Cafe-ról van szó. Itt várunk mindenkit, aki egy kis kikapcsolódásra vágyik a hét közepén, szerdánként este. Ráadásként, ha jó idő van, kiköltözünk a Campus Hotel mögötti parkba és a szabad ég alatt lehet koktélozni, tunyulni annak, aki úgy akarja. És mivel szerintünk akkor is tavasz van, ha ez nem egyértelmű az ablakon kinézve, jókora anglicizmussal megfűszerezve a Bloomin' and Groovin' nevet kapta sorozatunk. Aki gondolja, fordítsa le.

Április 21-én (szerdán) a Morze duó formációja, a Morzsa lép fel.

Április 28-án (szerdán) lesz rajtunk a sor: Funky Donots koncert teljes  legénységgel.

Május 5-én (szerdán) a Tas & Furó duó hozza a tőlük megszokott hangulatot.

  A tervek szerint minden alkalommal 18 órától elkezdődnek a rendezvények, megfelelő háttérzenével, italokkal, egyebekkel, 20 órától pedig jönnek a koncertek. Elméletileg ki van adva az ukáz, hogy "smooth jazz" felé kanyarodjon a dolog, de szerintem minden a közönségen múlik. Gyertek el szerdánként a Kassai úti kampuszra és hallgassátok, élvezzétek ezt a sorozatot. Ezen a Facebook oldalon lesznek még részletek. Ja, majd elfelejtettem; nagyon nagyra értékelünk mindenkit, aki részt vesz ebben a kísérletben és megmutatja, hogy nem annyira rétegműfajokról van itt szó, mint sokan gondolják ... szóval a koncertek INGYENESEK.

 

Jazz-funk-soul három héten át!

 

 

 

Címkék: koncert rendezvény ajanlo campus smooth groovin

    Egy működő kombináció: remek alapötlet + megszállott résztvevők. Az ilyesmiből többnyire jó dolgok szoktak kisülni. A körítés ezalkalommal a Guardian egyik szerkesztői szobája volt, a kellékek: pizza, kávé, informatikai háttér és (elnézést, de) zeneszerető kockák  összezárva. Az alapötlet pedig egy kimondottan zenei témájú Hack Day. (az ilyen típusú összejövetelek ötlete a Yahoo-nál született, de gyorsan kinőtte magát) Az első Music Hack Day tehát Londonban volt, tavaly júliusban. 200 fejlesztőnek 24 órája volt arra, hogy az akkor jelentkező 10 cég zenei-elektronikai termékéből (pl. Souncloud, last.fm, BBC Music) kiindulva alkosson. Sikeres volt az első próbálkozás. Azon a napon állítólag 30 körüli kisalkalmazás született. Itt találtok listát is róluk, lehet szemezgetni. Még 2009-ben megismételték a rendezvényt Berlinben. Majd Amsterdam, Boston, Stockholm következett. 2010 májusában pedig San Francisco jön.

  Egyik-másik alkalmazás nagyon jó ötletet vet fel, de persze vannak pihentebbek is. Nekem például nagyon tetszett a HacKey. Last.fm regisztráció kell hozzá. A felhasználói nevet bepötyögve megkaphatjuk, hogy milyen hangnemű számokat szoktunk ott hallgatni és milyen eloszlásban. A közvetlen, gyakorlati hasznát nehéz lenne meghatározni, de ötletes. Nálam győztek a majorok.

  

   Egy másik projekt új "hangszerek" kifejlesztésére szánta el magát. Döntse el mindenki magának, hogy jól tették-e. A kedves kis dalocska mindenesetre felismerhető. További ketyerék ezen a Wiki-oldalon..

   A végére pedig marad a hardcore. Az outlier fm körülbelül a következőt teszi: megfog egy (sokak által unalomig ismert) dalt és szinte szó szerint atomjaira szedi. Majd ezekből a darabokból újraépít. Valamit. Ez az új valami emlékeztetni fog az eredeti dalra, de határozottan eltér tőle. Kap egy kellemes kis pofont techno-oldalról. Tessék parancsolni, erősebb idegzetűek és zenei mindenevők fogyaszhatják egészséggel.

Címkék: stream api online netradio hackey musichack

  1 riff, 3(+) dal, sok-sok pénz.

  A történet egy kameruni szaxofonossal, Manu Dibangoval kezdődik, aki 1972-ben megírta a "Soul Makossa" című dalt (makossa=tánc). Kalandos úton érkezett a felvétel New Yorkba, ahol igen felkapott klubdal lett belőle, egyre-másra dolgozta fel, aki belefutott. A Wikipedia kollektív bölcsessége szerint a kavarodásban a jogdíjak nemigazán voltak tisztázva. Mindenesetre a Fiesta Recordstól az Atlantic Records vásárolta meg. A lényeg a nagy részlet, ami egyre nagyobb hangsúlyt kap: "mama-se, mama-sa, ma-ko-ma-ko-ssa".

  Szóval először az eredeti:

  És ha amerikai tánczene, akkor Michael Jackson. Ki más csapott volna le leghatékonyabban a dallamra.. Nincs svindli. Megvették. "Wanna Be Startin’ Something"

  (Nekem ez a verzió jobban tetszik, de ez maradjon az én problémám.) Telt az idő, elmúltak a 80-as, 90-es évek, aztán megérkezett a 21. század és ahogy rengeteg más dal, ez is újra előkerült. Nem vagyunk naivak, hogy véletlenekre gondoljunk, jól megkomponált kampány lehetett ez a producerek részéről, Jacko ugyanis az utolsó dobására készült..  A lényeg, hogy 2007-ben jelent meg Rihanna előadásában a "Don't stop the music" kislemez. A reinkarnáció sikeres volt, harmadjára is nagyot durrant az afrikai szövegrészlet (Grammy-jelölés). "Don't stop the music"

 

  (3:00) Érdekesség, hogy a szerzők között van maga Jacko is (Mikkel Storleer Eriksen, Tor Erik Hermansen és Tawanna Dabney mellett), akinek 1997 óta ez volt a legsikeresebb jegyzett dala. Nem tetszett viszont a dolog az eredeti szerzőnek, akivel "elfelejtettek egyeztetni" (fizetni) a Rihanna-dal kapcsán.

  Így aztán per lett az ügyből. Dibango €500,000-ért érezné megoldottnak a dolgot. Ennyire perli ugyanis a  Sony BMG, EMI, Warner Music hármast. Február 17-re ígértek eredményt, de csend van. Ha valaki tud fejleményről, ossza meg velünk nyugodtan.

P.S.: 2010-ben pedig folytatódik a lánc. Jamie Cullum már Rihanna dalát gondolta tovább. Eredményesen.

Címkék: video per rihanna jackson